Príbehy a život

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hostinec, VIANOČNÝ ŠPECIÁL

špeciálna vianočná kapitola ku príbehu Hostinec pri potoku!


Sú Vianoce. Presne rok odvtedy, čo sa Marta začala topiť v dlhoch a zachraňovať si sebe, ale predovšetkým svojmu synovi Števovi strechu nad hlavou. Krčma jej dobre vynáša, už nie je zadlžená a dokonca krčmu máličko prerobila.

 

Dnes je Štedrý deň, Marta práve odhŕňa sneh pred krčmou a očakáva svojho syna spolu s Lenkou, ktorí už pristáli pred hodinou a sú na ceste domov vlakom, ale do ich príchodu ešte stále ostávajú asi štyri hodiny. Keď doodhŕňala sneh, šla dovnútra, kde rozvoniavala vianočná kapustnica. Už len zemiakový šalát a rybu. Napečené už má a momentálne už neobsedí na jednom mieste a netrpezlivo vyčkáva.

Prešli dve hodiny a na dvere niekto klope. Marta sa poteší mysliac si, že to už bude Števo s Lenkou, no nebol to on. Stála tam Lujza.

„Lujza?“ povedala nečakane Marta.

„Ahoj, Marta.“ Pozdravila ju a Marta sa odzdravila.

„Mala som cestu okolo, tak som ti prišla zaželať pokojné Vianoce.“

„Ďakujem, podobne.“ Povedala a začala pomaly zatvárať dvere, aby Lujze naznačila, že nie je vítaná. Lujza to pochopila, veď Marta má svoj dôvod ju nemať v láske.

Neskôr začala Marta chystať štedrovečerný stôl. Tento rok sa rozhodla úplne zmeniť vianočnú výzdobu v interiéri. Po minulé roky to bolo zväčša strieborné alebo zelené, tento rok má stromček aj výzdobu v celom dome, aj dole v priestoroch krčmy červenú výzdobu a svetielka. Výnimkou nebol ani stôl, takisto zladený do červena. Zazvonil zvonček, Marta si už bola istá, že to budú oni. Rýchlo šla dole schodmi a otvoriť. Keď otvorila, vo dverách stál Števo aj s Lenkou. Marta ho hneď objala, videla ho po polroku a mala pocit, akoby sa veľmi zmenil.

„Poďte ďalej, kufre nechajte tu a poďte hore.“ Povedala im v rýchlosti, akoby im chcela povedať všetko za pár sekúnd.

„A ty sa doma ani neukážeš, Lenka?“ pýtala sa jej Marta zvedavo.

„Nie. Moji rodičia ani nevedia, že som sem priletela. A dúfam, že to ani vedieť nebudú.“ Dodala. Marta nevedela, čo má na to odpovedať.

„Hlavne že vás tu mám a nie som takto sama.“ Povedala Marta a všetci šli hore na poschodie a Števo s Lenkou si sadli na gauč.

„Aký bol let?“ Pýtala sa Marta.

„Dobrý, akurát sme mali niekoľkokrát nad Atlantikom turbulencie, ale to je bežné, a ja ich mám rada.“ Odpovedala jej Lenka.


Prišiel Štedrý večer, polievka a ostatné pripravované jedlá voňali po celej miestnosti a Lenka so Števom sedeli už pri stole, Marta ešte robila rybu.

„Tak, ryba je hotová, môžeme ísť večerať.“ Povedala a začala pomaly naberať kapustnicu.

„Na toto som sa tešil. Nikde nie je lepšia kapustnica, ako robí mamina.“ Povedal a Marta sa v duchu potešila, keď to počula.

„Najprv ale prípitok.“ Povedala Marta a doniesla šampanské. Števo s Lenkou sa na seba pozreli. Marta naliala Lenke aj Števovi a štrngli si.

„Ty nepiješ, Lenka?“ spýtala sa jej Marta. Števo s Lenkou si ešte raz vymenili pohľad a Lenka sa dokopala oznámiť Marte túto novinku.

„Viete, pani Marta, my so Števom čakáme dieťa...“ 


Želám Vám krásne Vianoce!!!



Príbeh: Hostinec pri potoku | stály odkaz

Komentáre

  1. WAU!!!
    Bude miminko...super. Bude to mať aj pokračovanie? Bolo by super ak by bola svadba.
    publikované: 25.12.2013 17:55:20 | autor: GssGr (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014